Hilarische momenten bij Plaank’n Spöllers, in “Pa wordt burgemeester”

Hilarische momenten bij Plaank’n Spöllers, in “Pa wordt burgemeester”

Hilarisch, zo kunnen de wisselingen van gezins- en familieverhoudingen wel genoemd worden afgelopen week in de tot theater omgetoverde zaal van Pelle’s Café in Deurningen. Toneelvereniging de Plaank’n Spöllers uit Deurningen bracht afgelopen week de klucht “Pa wordt burgemeester” op “de Plaank’n”. Elk jaar zorgen de toneelspelers voor een gezellige voorstelling, dit jaar met een blijspel geschreven door Ria Bos.
De Plaank’n Spöllers, opgericht in 1996, hebben de afgelopen jaren al in heel wat zalen in Deurningen opgetreden. Zo ook in voormalig café “de Eik” en “zaal Luttikhuis”. Maar sinds enkele jaren vinden de voorstellingen weer plaats in het hart van het dorp, in de zaal van Pelle’s Café.

De voorbereidingen voor de voorstelling van de Plaank’n Spöllers begonnen al in oktober 2013, aldus Anja Mulder, sinds drie jaar de regisseuse bij de Deurninger toneelvereniging.
Voor de voorbereiding komt als eerste de leescommissie bijeen om te kijken wat diverse toneelschrijvers voor hen te bieden hebben. Na uitvoerig overleg wordt er een besluit genomen en wordt de rolverdeling bepaald. “Dit gebeurt in goed overleg hoor”, aldus Anja Mulder. “Want op dit moment heeft de vereniging dertien toneelspelers en de meeste toneelstukken hebben over het algemeen tien rollen te verdelen.” De Plaank’n Spöllers voeren de stukken in het Twents op, dus dient het stuk vertaald te worden. Hiervoor wordt al jaren de hulp ingeroepen van Elise Tijert. Als dit gebeurd is, krijgen de spelers eerst tijd om zich in te lezen en begint half november het repeteren met de regisseur. Eerst wordt er droog geoefend. “Dit houd in dat we repeteren in onze oefenruimte bij de familie Nieuwenhuis, met op de grond de grootte van het decor afgetekend. Wij hebben namelijk niet een al te groot podium tijdens onze voorstelling, daarom is het van belang ook te repeteren met de speelruimte die gelijk is aan de grootte van het uiteindelijke podium”. Als de repetities beginnen wordt door de andere leden de eerste ideeën voor het decor bedacht. Zo worden rekwisieten bij elkaar gezocht die passen in de tijd waarin het stuk zich afspeelt, zodat het samen met de kleding een mooi geheel vormt. Dan, zo’n drie weken voor de eerste uitvoering, wordt in het uiteindelijke decor gerepeteerd. En dan anderhalve week voor de generale wordt van iedereen verwacht dat de spelers de teksten ook uit het hoofd kennen. “Dat is voor een enkeling wel eens lastig, bijvoorbeeld als een van de hoofdrolspelers begin januari tot Prins Marijn wordt verkozen voor CV de Nettelkörnkes. Maar uiteindelijk is ook dat allemaal goed gekomen.” aldus Anja. Maandag 10 maart werd de generale opgevoerd voor de kinderen van groepen 5 tot en met 8 van Basisschool Willibrordus. En na deze goed uitgevoerde generale, kon door de Plaank’n Spöllers met een goed gevoel begonnen worden aan de reeks voorstellingen van afgelopen week. Dit natuurlijk met hulp van de leden die de visagie, het toneel, licht en geluid en het souffleren voor haar rekening namen.

Het publiek dat “Pa wordt burgemeester” heeft gezien, heeft een mooie gezellige avond gehad met veel hilarische momenten, waarvan menig toeschouwer in een deuk lag. De hoofdrol van pa Roel werd vertolkt door Ben Blokhuis. Hij solliciteert als werkloze huisvader bij de gemeente naar de functie van restaurant-beheerder op het gemeentehuis. En hij heeft geluk: in een ambtelijk schrijven geven B en W te kennen de sollicitant in zijn eigen woon- en levenssfeer te willen ontmoeten. Het moment van kennismaking tussen de sollicitant en de ambtenares, vertolkt door Els Kögging, valt bar ongelukkig en leidt een regelrechte catastrofe in. De ambtenares valt binnen op het moment dat pa een ballerina-pakje voor een gekostumeerd bal aan het passen is. Om zijn figuur te redden duwt hij zijn broer, gespeeld door Martijn Elshoff, naar voren als zijnde de kandidaat. Het gevolg is dat alle gezins- en familie- verhoudingen door elkaar worden gehutseld. De kinderen, Lars Wijnberg en Petra Spijker, moeten vader zeggen tegen hun oom de nep-sollicitant, hun eigen vader wordt oom, hun moeder wordt tante en ga zo maar door. Iedereen wordt iemand anders. En Opa? vertolkt door Paul Moekotte, die bleef zichzelf. Alhoewel… hij had steeds gedacht dat al die toestanden bestemd waren om zijn zoon burgemeester te laten worden. Overige rollen werden vertolkt door: Jeannette Klomp, Elly Spekhorst, Roy Heuvel en Jeanet Wijnberg.

Woensdag werd de première voor zo’n tachtig ouderen uit Deurningen opgevoerd. Donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond werd in een uitverkochte zaal, voor een enthousiast publiek de klucht opgevoerd. Aan de reacties van het publiek te merken was het een geslaagd optreden. Hetgeen voor de Plaank’n Spöllers des temeer reden is, om voor volgend jaar weer een toneelstuk in te studeren. “Dat gaan we ook zeker doen”, aldus Anja Mulder, “alleen hopen we op enkele leuke jonge dames die onze vereniging willen komen versterken, zodat we uit iets meer toneelstukken kunnen kiezen met rollen waarin zij nodig zijn.”
Dus dames: “Gin Plaank’n koorts en nich op ‘n moond val’n?” neem contact op met de Plaank’n Spöllers!

DezeFoto.nl

Voor een (te uitgebreide) fotoreportage kijk via DezeFotoAlbum 2013 of via http://www.dezefoto.nl/DezeFoto.nl%202013/index.html

20140310_Plaankn Spollers 2014 zat-IMG_9018-2