Run Bike Run Deurningen al twintig jaar sportief én gezellig.

De Run Bike Run Deurningen start dit jaar voor de 20-ste keer. Het evenement kent niet alleen bij de regionale duatlonsporters in de regio grote bekendheid maar zeker ook bij deelnemers uit het dorp zelf. Zondag 25 juni 2017 zal het startschot om 14.00 uur voor de individuele deelnemers en om 14.45 uur voor de duo-deelnemers worden gelost. 7,4 km lopen, 31 km fietsen en afsluiten met 3,7 lopen. “Het belooft weer een spektakel te worden”, aldus Mark Oude Aarninkhof, voorzitter van de Slagerij Busscher Run Bike Run Deurningen.

1_IMG_0770_RBR20_DezeFoto

Mark Oude Aarninkhof, zelf al diverse keren meegedaan bij de duo’s op de fiets en, voordat hij in 2014 voorzitter werd, daarvoor al diverse jaren in het bestuur gezeten. “De eerste RBR is voortgekomen uit initiatief van enkele bestuursleden van de Fancy Fair Feesten Deurningen. De eerste jaren gingen de fietsers zelfs door de feesttent. De jaren daarna is het parcours enkele keren gewijzigd en is nu al vele jaren het huidige parcours; met start en finish in de kern van Deurningen”, aldus de voorzitter.

De dag voor de start wordt met man en macht door vele vrijwilligers het Parc Fermé opgebouwd. “Het mooie van Deurningen is dat de Start en Finish en Parc Fermé bij elkaar in het centrum van Deurningen liggen. Dat is de gemoedelijkheid van onze RBR. Dat hoor je van veel deelnemers en hun familie en vrienden. Het is hartstikke gezellig om in het centrum te staan om daar zowel de lopers als de fietsers voorbij te zien komen”. Het spectaculairst zijn de wissels tijdens de wedstrijd. De deelnemers willen zo snel mogelijk wisselen van schoeisel, helm op, rennend op de fietsschoenen met de fiets aan de hand naar de uitgang van het Parc Fermé en dan als een gek ervandoor. “Echt leuk om te zien” vervolgt Oude Aarninkhof, “maar naast het sportieve element willen we ook graag een evenement zijn waarbij sfeer en gezelligheid centraal staan voor de bezoekers en bewoners langs het parcours”.

2_IMG_8233_RBR20_DezeFoto

Voor het organiseren heeft de RBR diverse commissies die worden aangestuurd door het bestuur. De technische commissie verzorgt de organisatie van de wedstrijddag zelf. “Tijdens de wedstrijddag wordt er een beroep gedaan op vele vrijwilligers. Er is wel zo’n 90 man op de been. Denk hierbij aan de motorrijders, mensen die het parcours verkeersvrij houden, tijdwaarnemers, maar ook verkeersregelaars en EHBO’ers. Dit jaar hebben we als dank voor de vrijwilligers en onze trouwe sponsoren een jubileumavond gehouden, waarbij we geprobeerd hebben om zowel een informatieve als gezellige avond te organiseren”. Zonder hen is er geen RBR.
In het najaar wil de RBR voor deze groep ook een mountainbike-clinic organiseren die voor zowel gevorderden als beginners geschikt is. Een mooie manier om vrijwilligers en sponsoren betrokken te houden bij dit jaarlijks terugkerend evenement.

De RBR kende ook momenten waarbij er door de organisatie het nodige geïmproviseerd moest worden. “Zo hebben we een jaar gehad dat de Hoofdstraat in Deurningen voorzien werd van nieuwe bestrating en we dit deel moesten schrappen uit het parcours. Of het jaar dat in het buitengebied een brug over de beek werd vervangen. We hebben toen regelmatig de aannemer gebeld met de vraag of de brug wel op tijd gereed zou komen. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen maar het vergt wel extra inspanning van de club. En dan heb je nog het weer, daar hebben we geen invloed op. Je hoopt natuurlijk op droog weer maar ook weer niet te warm. Enkele jaren geleden had Nederland te maken met een storm die overtrok. De voorspellingen gaven aan dat het rond het startschot zou gaan hozen met daarbij grote kans op onweer. De behandeltent van de EHBO kon vanwege de wind niet blijven staan, maar daar werd een oplossing voor gevonden; de EHBO-post werd ondergebracht in het portaal van de kerk. Op het moment dat het toch gaat spoken moet je iets achter de hand hebben. Gelukkig trok de storm, op enkele regendruppels na, langs Deurningen en uiteindelijk werd het een stralende mooie dag, waarbij het wegdek ook nog redelijk opdroogde”.

3_IMG_8210-2_RBR20_DezeFoto

In de aanloop naar de volwassen-editie wordt om 11.00 uur de Vincent Scheffer Jeugd Run Bike Run gehouden. Hiervoor heeft de organisatie een aparte commissie. Deze commissie heeft als doel om de jeugd in Deurningen enthousiast te maken voor de RBR. Zo worden de kinderen in de gelegenheid gesteld om een training te volgen. “Twee weken geleden zijn we met de kinderen naar het Hulsbeek geweest om daar gezamenlijk onder begeleiding te trainen. Van sprinten tot duurloop en met de fiets enkele oefeningen doen op het wielerparcours, stoer toch?! We proberen de jeugd kennis te laten maken met sporten in het algemeen en RBR in het bijzonder. Bij de kinderen is het motto ‘meedoen is belangrijker dan winnen’. Daarom krijgt elke jeugdige deelnemer een prachtige medaille. Daarnaast is er voor de snelsten in de diverse leeftijdscategorieën ook een beker, om wel het wedstrijdelement er in te houden.”

4_IMG_8222-2_RBR20_DezeFoto

“Ons doel is natuurlijk om een leuk en sportief evenement neer te zetten waarbij we juist graag voor toppers maar vooral ook voor beginners en plaatselijke deelnemers toegankelijk willen zijn. Juist daarom wordt er gestart in diverse klassementen waardoor iedereen op zijn eigen niveau het beste uit zichzelf kan halen”.
Tijdens de wedstrijd wordt het publiek al jaren van informatie voorzien door Henk Borgmeijer de vaste speaker van het evenement. Henk heeft alle parcoursrecords, persoonlijke records en alle uitslagen door de jaren heen van de meeste deelnemers paraat die in Deurningen aan de start verschijnen. Onder de ongeveer 350 deelnemers zullen de toppers Lesley Smit, de gebroeders Wiggers, Sam Landman, Mart Bruggink, Roland Besselink, maar ook de plaatselijke favoriet Arnold Klieverik aan de start staan. Tevens hebben zich ruim twintig deelnemers uit Deurningen ingeschreven. De organisatie is klaar voor weer een gezellige en sportieve editie van de Run Bike Run Deurningen, dit jaar voor de twintigste keer!

MK

Foto’s: DezeFoto.nl

5_IMG_8264_RBR20_DezeFoto